De 13 evenementen van Tilburg

Onder het motto ‘Tilburg Trakteert’ verzamelt de stad toonaangevende evenementen. Muziek, theater, beeldende kunst; elk jaar is er van alles te beleven in de Brabantse stad. Wij zetten er 13 voor u op een rij. Stuk voor stuk topevenementen om rekening mee te houden wanneer u een bezoek aan Tilburg op de planning heeft.

 

1
Best Kept Secret

Met jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers is dit festival zelf niet meer zo’n héél goedbewaard geheim. Maar wel één van de allerleukste festivals van de regio, misschien zelfs van het land! Best Kept Secret zoekt in de line-up de balans tussen gevestigde namen én de spannendste nieuwe acts. Van indiepop en garagerock tot hiphop en electronica; iedereen komt aan zijn trekken. Op een heel fraai festivalterrein trouwens, met bos én strand. De afgelopen jaren verwelkomde het festival headliners als Radiohead, Arcade Fire, Editors en Arctic Monkeys op het strandpodium bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.
www.bestkeptsecret.nl

 

2
De Dwalerij

Het Dwaalgebied is één van de verborgen pareltjes van de stad. Hier ontdekt u adembenemende architectuur in smalle straatjes en verrassende winkeltjes van creatieve, eigenzinnige ondernemers. Met een beetje geluk treft u er ook De Dwalerij, een keigezellige zondagsmarkt met kraampjes vol vintage, design, kleding, kunst en streekproducten. Dwaal tijdens de markt in de Noordstraat en de Nieuwlandstraat van winkeltje naar kraampje naar terrasje. Geniet ondertussen van het bonte aanbod en het verrassende straattheater. Geef uw ogen de kost op De Dwalerij, die wordt georganiseerd op de laatste zondag van de lente- en zomermaanden.
www.dwalerij.nl

 

3
De Tilburgse Kermis

Ruim 200 attracties, drie kilometer kermis en meer dan één miljoen bezoekers. De Tilburgse Kermis is de grootste kermis van de Benelux en daarmee zeker een bezoek waard. Wandel over het terrein, geniet van iets lekkers bij één van de vele kraampjes en maak een in uw favoriete attractie. Ook de feestjes rondom de kermis mag u niet missen. In de Amstel Bierhal treden dagelijks bekende artiesten op en ook in de vele horecagelegenheden is het elke dag feest. Het hoogtepunt? Dat is Roze Maandag, één van de grootste homo-evenementen van Nederland. De kermis kan op deze dag rekenen op zo’n 300.000 bezoekers.
www.detilburgsekermis.nl/
 

4
Festival Circolo

Het rondreizende Festival Circolo heeft zijn nieuwe thuisbasis in Tilburg gevonden. In het Leijpark om precies te zijn. Een groen park aan de rand van de stad waar u kunt wandelen of met uw picknickmand kunt neerstrijken. In de herfstvakantie zet het Festival Circolo er haar circustenten op. Er zijn toegankelijke voorstellingen, experimentele optredens en alles daartussenin. Geniet van verschillende voorstellingen met circustechnieken, moderne dans en livemuziek met een doorlopende verhaallijn. Het festival biedt een podium aan jong talent van circusopleidingen, uit de gymnastiek en aan urban sporters, en natuurlijk kunt u zich verwonderen over de acrobatische kunsten van performers uit heel Europa.
festivalcircolo.nl

 

5
Festival Mundial

Festival Mundial is al jarenlang het kleurrijkste festival van Tilburg! Het begon allemaal zo’n dertig jaar geleden als cultureel draagvlakevenement, maar ondertussen is Festival Mundial uitgegroeid tot een hip podiumkunstfestival in het creatieve hart van Tilburg: de Spoorzone. Verwacht muziek uit alle windrichtingen – van salsa tot afropop en van dansbare feestpunk uit Zuid-Amerika tot de hipste dj’s. Tel daar het uitgebreide randprogramma – van straattheater tot shoppen en tuinieren – én het heerlijke eten van de vele foodtrucks bij op en je weekend kan niet meer stuk!
festivalmundial.nl

 

6
Festival van het Levenslied

Zachtjes meedeinen op de muziek of uit volle borst meezingen: tijdens het Festival van het Levenslied mag het allemaal. Tijdens dit tweedaagse evenement, het grootste gratis festival van het Nederlandse lied, kan iedereen in de binnenstad van Tilburg genieten van de mooiste smartlappen. Op een groot openluchtpodium treden bekende Nederlandse zangers en zangeressen op. Het is een begrip in de regio en ver daarbuiten. Niet zo vreemd als u weet dat het festival al sinds 1990 jaarlijks in Tilburg wordt georganiseerd. En het allerleukste: de toegankelijke teksten zorgen ervoor dat iedereen kan meezingen, u ook!
www.festivalvanhetlevenslied.nl

 

7
HapStap

Happen en stappen, daar zijn de Tilburgers goed in. Elk jaar in het Pinksterweekend zetten tientallen restaurants uit de stad en directe omgeving hun beste beentje voor tijdens HapStap. In de Interpolistuin ontstaat een knusse sfeer van borrelaars, die van tentje naar tentje hoppen en genieten van oesters en burgers. Het gezegde ‘onder het genot van een hapje en een drankje’ komt nergens zo goed tot z’n recht als hier. Ook aan de kids is gedacht: de meeste restaurants serveren een kindergerecht en op Tweede Pinkserdag is het live entertainment gericht op de jongste bezoekers.
www.hapstap.nl

 

8
MeiMarkt

Op de zaterdagavond voor Pinksteren verandert de binnenstad van Tilburg in één grote marktplaats voor tweedehands spullen. De MeiMarkt barst los! Met een bezoekersaantal van 110.000 is deze nachtelijke rommelmarkt één van de grootste evenementen in het centrum. De MeiMarkt begint op zaterdag om 22.00 uur en duurt tot zondagmiddag 17.00 uur. Wat u er vindt? Maar liefst 750 kramen, 40 grondplaatsen en – op zondag – 80 kinderplaatsen waar Tilburgers hun spullen verkopen. Van boeken en speelgoed tot meubels en kleding. Maar ook voor lekkere hapjes en een gezellige sfeer bent u op dit typische Tilburgse evenement aan het juiste adres.
www.meimarkt.nl

 

9
Roadburn

Het Tilburgse Roadburn Festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét leidende festival van Europa, als het op de stevigere genres aankomt. De line-up van Roadburn is altijd vernieuwend, ieder jaar strijken in april de beste bands uit de stonerrock, psychedelica en doom neer in de Tilburg. En daar komt publiek vanuit heel Europa op af. Roadburn staat dan ook internationaal bekend als een festival van verbroedering. Het brengt bands, fans en media van over heel de wereld samen. Drie dagen lang, in de Tilburgse binnenstad. Optredens vinden onder andere plaats in poppodium 013, maar ook in de cultuurfabriek Hall of Fame en alternatief muziekcafé Cul de Sac.
roadburn.com

 

10
Tilburg Ten Miles

Tilburg is een echte hardloopstad. De Tilburgse marathon en de Warandeloop zijn grote aanraders, maar dé loop der lopen in Tilburg? Dat is de Tilburg Ten Miles! Dit sfeervolle hardloopevenement vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van september. Jong, oud, beginners en (inter)nationale topatleten: iedereen kan meedoen. Naast de volledige 10 Engels mijlen zijn er runs van onder andere 10 en 5 kilometer en voor de allerkleinste deelnemers een Minirun van 300 meter. Ook wanneer u zelf geen fanatiek hardloper bent, is dit evenement zeker een bezoek waard. De orkestjes en toeschouwers langs de route zorgen voor een gezellige sfeer.
www.tilburgtenmiles.nl

 

11
Tilburg Zingt

Traditiegetrouw vindt de avond voor Koningsdag het meezingfestijn Tilburg Zingt plaats in het centrum. Dat betekent: samen met duizenden Tilburgers uit volle borst meezingen met heel veel bekende liedjes. Op het podium staan diverse koren die de leiding nemen tijdens het gratis evenement. Van The Beatles tot Katy Perry en van Ronny Flex tot André Hazes jr. En natuurlijk komt ook stadsheld Guus Meeuwis voorbij. Soms zelfs in hoogsteigen persoon! De zanger belandde al meerdere jaren op het podium na een bezoek aan het evenement. Maar of Guus er nu wel of niet is: Tilburg Zingt is een garantie voor een mooie avond.
www.tilburgzingt.nl

 

12
Tilt Festival

Elk voorjaar staat Tilburg twee weekenden in het teken van literatuur. Tilt Festival laat de letteren leven. Het concentreert zich in Theater De NWE Vorst, een cultureel huis in het hart van de stad waar makers en publiek elkaar ontmoeten en waar spraakmakend theater en debat het laatste woord hebben. Het Tilt Festival daagt schrijvers en dichters uit zich te presenteren aan het diverse publiek en u middels fictie de werkelijkheid te tonen. Bezoek workshops, lezingen, presentaties en dompel u tijdens het unieke Tilburgse boekenbal onder in taal, letters, theater en muziek.
www.tiltfestival.nu

 

13
WOO HAH!

Mojo Concerts en ‘ons eigen’ poppodium 013 bundelen sinds 2014 de krachten in de organisatie van hiphopfestival WOO HAH! Je ziet er nieuw talent én grote internationale namen uit de hiphopscene. Van Amerikaanse supersterren tot Europese rappers uit de underground. Pompende beats en opzwepende raps. En die combinatie spreekt mensen duidelijk aan. In de eerste paar jaar is het festival van één dag uitgebreid naar drie dagen én van de intieme Tilburgse Spoorzone verhuisd naar het toch wel een stuk grotere terrein van Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Door diverse media uitgeroepen tot het interessantste hiphopfestival van Nederland.
woohahfestival.com

Kamers | Restaurants | Wellness | English