De 13 van Tilburg

Tilburg (en omgeving) bruist! Er is ontzettend veel te doen in onze stad. Om het u makkelijk te maken hebben wij 13 hoogtepunten in onze regio (in willekeurige volgorde) op een rij gezet. De perfecte manier om een dag of weekend in onze stad nóg leuker te maken. Kunt u kiezen?

De Pont

De Pont is het museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. Het is vernoemd naar jurist en zakenman Jan de Pont, uit wiens nalatenschap het museum kon worden opgericht. U ziet er werken van verschillende kunstenaars en drie keer per jaar is er een grotere tentoonstelling. Ook het museumgebouw zelf – een voormalige wolspinnerij – is met zijn grote lichte zaal en de intieme ‘wolhokken’ al een bezoekje waard. Het bezoek begint al vóór de entree: wandel door de vijvertuin met daarin het monumentale sculptuur ‘Sky Mirror’ van kunstenaar Anish Kapoor. Iedere donderdag is de Pont tot 20 uur open en kunt u vanaf 17 uur gratis naar binnen.
www.depont.nl

Dwaalgebied

De tijd vergeten terwijl u (ver)dwaalt in de smalle straatjes van het Tilburgse Dwaalgebied. Een plek met statige panden en winkeltjes van eigenzinnige ondernemers. Ontdek vanaf de kenmerkende Vijfsprong de Noordstraat, de Korte Schijfstraat, de Nieuwlandstraat, de Tuinstraat en de Stationsstraat. Stuk voor stuk herbergen ze knusse koffietentjes, hippe lunchzaakjes en verrassende winkeltjes. Struin de straatjes af en kijk vooral zo nu en dan omhoog om u te verbazen over de prachtige gevels in het Dwaalgebied. Oh, en met een beetje geluk treft u de Dwalerij. Een keigezellige zondagsmarkt met mooie producten van de winkeliers en lokale makers.

http://www.centrumtilburg.com/gebiedsoverzicht/dwaalgebied

Efteling

Spannende achtbanen, prachtige attracties en spectaculaire parkshows. Op slechts een kwartier rijden van Tilburg vindt u Nederlands grootste attractiepark: de Efteling. Leuk voor de kleintjes, maar zeker ook voor volwassenen. Laat u betoveren tijdens een wandeling door het sprookjesbos, maak een ritje door het rijk der fantasie in de nieuwste familieattractie Symbolica en gil het uit van plezier (of angst) in de achtbaan Baron 1898. Natuurlijk kunt u ook een hapje eten in één van de vele restaurants. Tip: eindig de dag met de watershow Aquanura, het perfecte slot van een geweldig dagje uit.

http://www.efteling.com/

Koningshoeven

Aan de rand van Tilburg vindt u een prachtig trappistenklooster: Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Hier wordt nog altijd voortgeborduurd op eeuwenoude tradities. Waarden als stilte en gebed staan voor de monniken centraal. Liefhebbers van speciaalbier opgelet: de monniken van deze abdij brouwen – al sinds 1884 – hun eigen trappistenbier: La Trappe. Het klooster heeft een prachtige tuin, waar u kunt genieten van een heerlijk biertje en lokale en biologische hapjes, zoals trappistenbrood, abdijkaas en Quadrupel-bitterballen. Bij slechter weer neemt u plaats in het gezellige Proeflokaal.

http://www.latrappetrappist.com/nl

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

De natuurliefhebber komt aan zijn trekken in de omgeving van Tilburg. Op een steenworp afstand van ons hotel vindt u namelijk Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Perfect voor een heerlijke wandeling of flinke fietstocht. Struin door het gevarieerde landschap van gras, moeras, heide en niet te vergeten… duinen! Dankzij het grote stuifzandgebied wordt dit park ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Toe aan een pauze? Picknicken is heerlijk in dit gebied of plof voor een kop koffie of een lekkere lunch neer bij de verschillende horecagelegenheden. Ook leuk: Natuurmonumenten organiseert regelmatig activiteiten zoals een stiltewandeling of midzomernachtloop in het gebied.

http://www.np-deloonseendrunenseduinen.nl/

Natuurmuseum Brabant

In het Natuurmuseum Brabant in Tilburg zit u met uw neus op de natuur. Bewonder de enorme potvis van het museum, kom alles te weten over de ijstijd en neem een kijkje bij de tijdelijke tentoonstellingen. Natuurmuseum Brabant is jarenlang verkozen tot het meest kidsproof museum van Noord-Brabant. En dat is niet voor niets! Kinderen kunnen er al hun energie kwijt. Kleintjes van 4 tot 8 jaar beleven de seizoenen in BOS. En vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelfs zelf natuuronderzoek doen in de OO – ZONE. Een uitje waar u met de hele familie van geniet!

http://www.natuurmuseumbrabant.nl/

Piushaven

In de Piushaven is het niet moeilijk om met de wind mee te waaien. De voormalige industriële haven van de stad doet nu dienst als bruisende woon-, werk- en recreatieplek. Een dynamisch stadsdeel waar u een bootje kunt huren om Tilburg vanaf het water te ontdekken. Maar waar ook aan wal genoeg te beleven valt. Strijk neer op één van de terrassen aan de waterkant, bezoek de originele winkeltjes of maak een wandeling langs de haven, een rondje van zo’n 1,5 kilometer. Bovendien vormt de Piushaven de toegangspoort naar de Moerenburg. Een natuurgebied waar u de tumult van het stadsleven letterlijk even achter u laat.

http://www.piushaven.nl/

Poppodium 013

013 is hét poppodium van Tilburg, de agenda is altijd goed gevuld met de leukste feesten en concerten. U ontdekt er nieuwe muziek of u ziet uw favoriete band of dj eindelijk live! Na de verbouwing in 2016 heeft de grote zaal een capaciteit van 3000 mensen; u ziet op het podium dus ook de groten der aarde. Ook voor de gezelligste stapavonden is 013 de perfecte plek. Gooit u tot in de late uurtjes de heupen los en de voetjes van de vloer? Na afloop van het evenement kruipt u binnen vijf minuten onder de wol, want Mercure Hotel Tilburg Centrum is écht heel dichtbij.

http://www.013.nl/

Safaripark Beekse Bergen

Voor een safari hoeft u heus niet naar Afrika. Op een kwartier rijden van ons hotel spot u gewoon leeuwen en giraffen. Gaat u met eigen auto op safari of stapt u in bij de kundige chauffeurs van de safaribus? Zelfs een ontspannen boottocht behoort tot de mogelijkheden. In Safaripark Beekse Bergen staat u hoe dan ook oog in oog met de stoerste dieren uit het dierenrijk. Naast het park vindt u Speelland. Hier is alles wat uw jonge kinderen nodig hebben om een hele dag te spetteren en te spelen, terwijl u geniet op het zandstrand.

http://www.beeksebergen.nl/

Spoorzone

Tilburg is een stad met een rauw randje. Dat ontdekt u het beste wanneer u door de Spoorzone struint. Een gebied midden in de stad, pal naast het station, dat volop in ontwikkeling is. Er is al veel moois gecreëerd en tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Dat maakt uw bezoek extra interessant. Verfijnde horecagelegenheden sluiten naadloos aan bij de ruige, industriële panden van de voormalige NS-werkplaats. Op de plek waar voorheen treinstellen werden gerepareerd, treft u nu lifestyle marktjes, food festivals of een stukje van de Tilburgse Kermis. Het is maar net op welk moment u er binnenwandelt. Neem een eens een kijkje bij de Hall of Fame: een cultuurfabriek opgericht door Tilburgse jongeren. In januari 2019 is de LocHal geopend: dit prachtig gerenoveerde gebouw is inmiddels de thuisbasis van de nieuwe Bibliotheek, Seats2Meet en Kunsloc Brabant.

Maar hier houdt het niet op. In mei 2019 opende Doloris haar deuren: een gigantisch doolhof, waarin u omringd wordt door kunst. Na een bezoek aan dit doolhof kunt u plaatsnemen op het dakterras, met adembenemend uitzicht over Tilburg.

http://www.spoorzone013.nl/

Textielmuseum

Tijdens een verblijf in textielstad Tilburg mag een bezoekje aan het TextielMuseum zeker niet ontbreken. In dit museum is veel te zien én te beleven voor jong en oud. Bezoek de verschillende, wisselende tentoonstellingen die stuk voor stuk een link hebben met textiel. In het unieke TextielLab wordt textiel in opdracht van ontwerpers en kunstenaars gemaakt en gewerkt aan innovatieve producten. U kunt deelnemen aan verschillende rondleidingen en voor kinderen is er de activiteit Speur & Ontdek. Zelf de handen uit de mouwen steken? Het is in het museum regelmatig mogelijk om zelf workshops te volgen.

http://www.textielmuseum.nl/

Theaters Tilburg

Proef de magie van het theater. Met jaarlijks zo’n 350 voorstellingen bieden de concertzaal, de schouwburg en de knusse studiozaal van Theaters Tilburg voor elke bezoeker wat wils. Hier beleeft u gegarandeerd een ontspannen avond uit. Binnen een eigengereide programmering is er op het podium van de stad alle ruimte voor cabaret, dans, musical, toneel, pop en klassiek. Net zo kleurrijk als het programma is ook het bijzondere lichtkunstwerk van kunstenaar Peter Struycken aan het plafond van de moderne en alom geprezen concertzaal. In de kraakheldere ruimte zorgt de tl-verlichting in rood, groen en blauw voor een waanzinnig contrast.

http://www.theaterstilburg.nl/

Tilburg Trakteert

Onder het motto ‘Tilburg Trakteert’ verzamelt de stad toonaangevende evenementen. Muziek, theater, beeldende kunst; elk jaar is er van alles te beleven in de Brabantse stad. Wij zetten er 13 voor u op een rij. Topevenementen om rekening mee te houden wanneer u een bezoek aan Tilburg op de planning heeft.

Kamers | Restaurants | Wellness | English